Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

νανου ανοιξης

Σαν σήμερα το 1948 τα Δωδεκάνησα ενσωματώνονται κι επισήμως στην Ελλάδα

Τα Δωδεκάνησα (για την ακρίβεια είναι 14) ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων δεμένα με τις τύχες του Ελληνισμού. Εν τούτοις, μόλις το 1947 ενσωματώθηκαν στο ελληνικό κράτος.


Εξαιτίας της γεωγραφικής τους θέσης δέχθηκαν καταστρεπτικές επιδρομές από τους Πέρσες, τους Σαρακηνούς, τους Βενετούς, τους Γενουάτες, τους Σταυροφόρους και τους Τούρκους (Σελτζούκους και Οθωμανούς). Από το 1309 περιήλθαν στην εξουσία των Ιωαννιτών Ιπποτών και έμειναν υπό την κυριαρχία τους έως το 1522, οπότε καταλήφθηκαν από τους Οθωμανούς Τούρκους. Με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, τα Δωδεκάνησα επαναστάτησαν, αλλά το 1830 επιστράφηκαν μαζί με τη Σάμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με αντάλλαγμα την Εύβοια, η οποία ενσωματώθηκε στο ελεύθερο ελληνικό κράτος.


διωχνω τα μυρμηγκια



  • Καιρός: Η «Χιόνη» κυκλώνει» την Ελλάδα – Καταιγίδες, χιόνια και τσουχτερό κρύο – Πού θα το στρώσει


Η κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς το 1912 αναπτέρωσε τις ελπίδες των κατοίκων τους ότι σύντομα τα νησιά θα ενταχθούν στον εθνικό κορμό. Πράγματι, με τη συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) τα Δωδεκάνησα παραχωρούνταν στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη Ρόδο, που θα παρέμενε για ένα διάστημα υπό ιταλική διοίκηση. Όμως, η ατυχής έκβαση της μικρασιατικής εκστρατείας έδωσε την ευκαιρία στους Ιταλούς να υπαναχωρήσουν και με την άνοδο του Μουσολίνι προσπάθησαν να τα εξιταλίσουν. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών (1943), κύριοι των Δωδεκανήσων έγιναν οι Γερμανοί και μετά την παράδοση της Χιτλερικής Γερμανίας (Μάιος 1945), η Μεγάλη Βρετανία.

Ήταν η χρυσή ευκαιρία για την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο ελληνικό κράτος, την οποία η ελληνική διπλωματία δεν έπρεπε να αφήσει να πάει χαμένη. Ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού και είχε χυθεί άφθονο ελληνικό αίμα για την εκδίωξη των Γερμανών από τα Δωδεκάνησα. Το θέμα θα λυνόταν οριστικά από τη Διάσκεψη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που θα συνερχόταν στο Παρίσι.


νανου ανοιξης

γενετησια λειτουργια

Υποστολή της αγγλικής σημαίας στη Ρόδο και έπαρση της ελληνικής. Η Ελλάδα δια του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη διαμήνυσε ότι θα έθετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εθνικές διεκδικήσεις την πρόσκτηση της Βορείου Ηπείρου και των Δωδεκανήσων, τη διευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, ενώ σκόπευε να θέσει και το ζήτημα της Κύπρου στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις τέσσερις αυτές εθνικές διεκδικήσεις, μόνο το θέμα των Δωδεκανήσων ευοδώθηκε, χωρίς δυσκολίες και περιπλοκές.

Είναι γνωστό ότι ο Στάλιν και ο Τσόρτσιλ, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσπάθησαν να δελεάσουν την Τουρκία, προσφέροντάς της ορισμένα παράκτια νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να την πείσουν να βγει στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων ή τουλάχιστον να παραμείνει αυστηρά ουδέτερη. Επιπροσθέτως, ο Στάλιν είχε συνδέσει το θέμα των Δωδεκανήσων με την Τριπολίτιδα (σημερινή Λιβύη), για την οποία η Σοβιετική Ένωση είχε διατυπώσει το αίτημα να της ανατεθεί η εντολή.

Όμως, σε μια απρόσμενη στροφή της πολιτικής της, η Σοβιετική Ένωση συγκατατέθηκε να αποδοθούν τα Δωδεκάνησα στη Ελλάδα, στη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών που προετοίμαζε τη Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων. Η δήλωση έγινε στις 27 Ιουνίου 1946 από τον Υπουργό Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Σκριάμπιν, γνωστότερο ως Μολότοφ, με μοναδικό όρο την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Έτσι, προτού καν συνέλθει η Διάσκεψη Ειρήνης, το θέμα των Δωδεκανήσων είχε λάβει ευνοϊκή τροπή για την Ελλάδα.

Η είδηση για την απόδοση των Δωδεκανήσων στη Ελλάδα χαιρετίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό, σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Η Διάσκεψη της Ειρήνης συνήλθε στο Παρίσι από τις 29 Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου 1946, όπου τέθηκαν από ελληνικής πλευράς και τα θέματα της Βορείου Ηπείρου και της διευθέτησης των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, χωρίς επιτυχία, αφού οι ΗΠΑ δεν θέλησαν να δυσαρεστήσουν τη σύμμαχό τους Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της Αλβανία και Βουλγαρία. Η προσπάθεια της Τουρκίας να διεκδικήσει το Καστελόριζο και τη Σύμη έπεσαν στο κενό.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Πηγή: sansimera.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

καθισμα μπανιου

Αλλάζει ριζικά ο συγκοινωνιακός χάρτης της Αττικής, µε κυρίαρχο στοιχείο τις επεκτάσεις των µέσων σταθερής τροχιάς προς τον Πειραιά αλλά και την αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραµµών µε την ένταξη των ΚΤΕΛ στον σχεδιασµό. συγχρονες γεωργικες επιχειρησεις θεματα 2015 απαντησεις Αυτή την περίοδο ετοιµάζεται το σχετικό σχέδιο από τη διοίκηση και τους συγκοινωνιολόγους του ΟΑΣΑ και αναµένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος της χρονιάς. ανακάλυψε τον ηλεκτρισμό Η πρώτη µεγάλη αλλαγή που θα δουν οι επιβάτες έως τα µέσα του µήνα έχει να κάνει µε την αποµάκρυνση των αφετηριών των ΚΤΕΛ Αττικής από το κέντρο της πόλης, προκειµένου να αποσυµφορηθούν βασικοί οδικοί άξονες. Τα ΚΤΕΛ θα ολοκληρώνουν τη διαδροµή τους σε τέσσερα νέα σηµεία, τα οποία βρίσκονται κοντά σε σταθµό µέσου σταθερής τροχιάς και οι γραµµές τους θα θεωρούνται κυκλικές (χωρίς αφετηρία/τέρµα). Βάσει του σχεδίου του ΟΑΣΑ, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ πλέον θα φτάνουν έως: καθισμα μπανιου Το Νοµισµατοκοπείο (για όσα εξυπηρετούν τον ανατολικό τ

barman γεωργουλης λεχου

Απεργία - Απεργιακό μπλακ άουτ την Τετάρτη 30 Μαΐου - Δεν θα κινείται τίποτα στην πρωτεύουσα - Ποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς βάζουν «χειρόφρενο» - «Δεμένα» στα λιμάνια τα πλοία - Ματαιώσεις και αλλαγές πτήσεων λόγω της τρίωρης στάσης των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας - Διαβάστε αναλυτικά το απεργιακό πρόγραμμα ροστερ απολλωνα πατρων Σε απεργιακό κλοιό θα κινηθεί η χώρα αύριο, Τετάρτη 30 Μαΐου, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς. barman γεωργουλης λεχου γκοτζίλα mega Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ Με προβλήματα και οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού. Ειδικότερα, την ερχόμενη Τετάρτη, 30 Μαΐου, τα λεωφορεία (και τα Express Αεροδρομίου) και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 το πρωί έως και τις 9:00 το βράδυ. Την Πέμπτη 31 Μαΐου, λόγω της 24ωρης

βιογραφικο υποδειγμα για σπουδες

Του έδωσαν και… κατάλαβε, τιμώντας το έθιμο του σουβλίσματος την Κυριακή του Πάσχα, στην Αράχωβα, όπως μαρτυρούν οι εντυπωσιακές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, υπεύθυνο για το θέαμα, δεν είναι άλλο από το έθιμο του «λάκκου» που έπνιξε στους καπνούς την όμορφη κωμόπολη της Βοιωτίας στις πλαγιές του Παρνασσού. καψουλα επαναγεμιζομενη illy Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το Arachovameteo.gr είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακές, καθώς το χωριό ίσα που φαίνεται μέσα από τους πυκνούς μαύρους καπνούς. βιογραφικο υποδειγμα για σπουδες ακριβες σκορ γιουβεντους ολυμπιακος Το φαινόμενο προκαλεί το τοπικό έθιμο του «λάκκου» για το ψήσιμο του αρνιού. Σύμφωνα με αυτό, κάθε γειτονιά της πόλης σκάβει έναν «λάκκο» στον οποίο ανάβει φωτιά από κληματοβέργες. Στη συνέχεια σε κάθε λάκκο μπαίνουν από 10 έως 30 αρνιά και ψήνονται για ώρες πάνω στη θράκα. Το έθιμο, μάλιστα, επιτάσσει το γύρισμα της σούβλας να γίνεται μόνο με το χέρι και χωρίς καμία βοήθεια από σύγχρονα μηχανήματα… 01 Απίστ